Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Házi egér

2010.06.11

Ez egy kis általános leírás a Házi egér-ről :

 

Háziegér leírása:

 

 

Testét sötétszürke színű szőr fedi, hasa valamivel világosabb, különben észak felé bundájuk világosabb, sőt vannak egészen fehérek. Ajkait egyes hosszabb, érzékeny bajuszszálak díszítik. Élénk szemei feketék. Farka olyan hosszú, mint a teste.. 180 gyűrű található rajta. A fehér egér egy tenyésztett változat, albínó. Ebből adódik, hogy sokkal érzékenyebb külső behatásokra. Jellegzetes egérszaga van.

 

Testhossza: 75-110 mm. Testsúlya eléri a 28 grammot.

 

Színezetük eltérő, Nyugat- Európában a vadon élők barnás árnyalatúak, a városi egerek szürkék és ritkán világos a hasuk. Kelet-Európában mind a vad, mind a városi hasa világos. A háziegér nesztelen szalad, ügyesen kúszik még a falon is. Hangja cincegő, fogságban megszelídül. Igen szapora, évenként ötször is fiadzik, kicsinyei számára eldugott helyen szalmából és szénából és papirdarabkából készít fészket.

 

 

Hol vegyél egeret?

 

A házi (fehér) egerek könnyűszerrel és olcsón beszerezhetők állatkereskedésekből, állatkertekből, orvostudományi, gyógyszeripari és biológiai kutatóintézetekből, kisállattenyésztőktől.

 

 

Az egér helyének kialakítása

 

Egy 65x30 cm alapterületű, 35 cm magas terrárium elegendő akár három egér tartásához is. Célszerű olyan helyre tenni, ahol csak a reggeli órákban éri nap, mert különben a terrárium nagyon felmelegszik, és hamar befülled a levegője. Ne feledjük, hogy kis kedvencünk "lakhelyét" hetente legalább egy alkalommal alaposan ki kell mosni! A terrárium aljára forgácsot, szénát vagy madárhomokot tegyünk, és gondoskodjuk egy kisházikóról, egy futókerékről és az egyéb játékokról is.Ketrecben is lehet őket tartani.Előny,hogy jobban átjárja a levegő.Arra figyeljetek,hogy milyen rácsú ketrecet választotok.. Van kimondottam egérketrec.

 

 

Hogyan etesd a háziegeret?

 

Szeretik, sőt imádják a vizet, különösen, ha friss. Az önitató előnye, hogy nem tudják teledobálni a vizet ennivalóval, forgáccsal. Szinte valamennyi gyümölcsöt, zöldséget szívesen fogyasztják (mindig alaposan megmosva és lehetőleg meghámozva), illetve kaphatnak rágcsálóeleséget is Vannak azonban tiltott zöldségek, melyeket mindenképpen kerülni kell. Ilyen az erős paprika, és a hüvelyesek (borsó, bab).

 

 

Meddig él az egér?

 

Élettartalmuk általában 1-4 év, a maximális életkort 7 évben jelölik meg.

 

 

Az egér szaporodása

 

Vemhességi ideje 18-24 nap, akár 9-15 fiat is kölykezhet. Utódai 13 napig vakok és 8 napig csupaszok.18 napos korukra elválasztódnak, és ezt követően hat hét alatt ivaréretté válnak. Évente akár tízszer is fialhat.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

xy

(roland, 2015.05.03 01:43)

Életmódja:
Közép-ázsiai eredetű faj, amely az ember közvetítésével (főként a hajózással) terjedt szét világszerte.
Jellemző előfordulási helyei az épületek és azok közvetlen környezete, a bevásárlóközpontok, az élelmiszeripari létesítmények, vidéken pedig a szántóföldek és terménytároló épületek.
Kedvelt táplálékai a növényi magvak és a különböző gabonafélék, de előszeretettel fogyaszt magas zsír- fehérje- és cukortartalmú táplálékot is (pl. szalonna, csokoládé, vaj). A patkányoktól eltérően minimális a vízfogyasztásuk, különösen, ha a rendelkezésre álló táplálékok közt magas nedvességtartalmú is van.
Jellemzően éjszakai aktivitásúak, de bizonyos helyeken nappal is mozognak; ez nem feltétlenül jelent nagy populációméretet!
Látásuk jóval kevésbé fejlett, mint szaglásuk, hallásuk, íz- és tapintóérzetük, emellett színvakok.
Fészkét a szabadban a talajban vagy valamilyen felhalmozott anyag között, épületekben pedig gyakran a falban, fal mellett alakítja ki. A fészket különböző anyagokkal béleli (pl. papír, textilszálak), alakja labdaszerű, átmérője jellemzően 10-15 cm.
A megtermékenyítést követő 19-21. napon általában 5-7 kölyök születik. Az újszülött egerek csupaszok, szemük zárt, de a fejlődésük nagyon gyors, és 2 hetesen már szőrösek, szemük, fülük nyitott. Hamarosan elkezdik feltérképezni a fészek közvetlen környezetét, 3 hetes koruktól pedig képesek szilárd táplálékot fogyasztani. Az elválasztást követően hamarosan (6-10 hetes korukra) ivaréretté válnak. Jellemzően két szaporodási időszak különül el, egy tavasszal és egy ősszel, bár zárt térben folyamatosan szaporodik. Optimális körülmények esetén évente 3-4 (házakban akár 5) generáció is felnevelkedhet.
Élettartama kb. 2-3 év.
Kiváncsiak, jól úsznak, ügyesen másznak, gyorsan futnak. Farkukkal rendkívül ügyesen egyensúlyoznak a póznákon és köteleken való függeszkedéskor.
Mivel csak olyan helyen telepszenek meg, ahol rendelkezésre áll megfelelő táplálék és búvóhely, a jellemző napi mozgáskörletük egy kb. 3-9 méter sugarú kör.
Elterjedése:
A hazánkban élő faj kelet felé egész Ázsiában, nyugat felé a Németország - Ausztria - Balkán-félsziget vonalig fordul elő. (Ettől nyugatra Európában, valamint egész Afrikában és Amerikában a M. domesticus fordul elő.)

Jelentősége:
A fertőző agyhártyagyulladást és a salmonellosist közvetítheti emberre. Az élelmiszert és a takarmányt fogyasztja (naponta kb. 3 grammot) és eközben szennyezi is. A termények tárolására szolgáló helyeket, göngyölegeket is károsítja. Tevékenysége során jelentős károkat okozhat az elektromos vezetékekben, és eszközökben (pl. számítástechnikai eszközök) is.

Egér oldal =)

(Beatryx, 2010.10.08 14:10)

Szia!!

Mivel az én egereim se voltak kézhez szoktatva,igy el kellett telnie egy idönek,amig megszokták a helyet,az embereket... utána megszelidültek.
Mivel ezek,nem boltbol vett egerek,igy nem tudok mit mondani... azt mondják,fogságban megszelidülnek.
Hagyd békén öket addig,amig új nekik minden. Remélhetőleg,ha megszokják az új környezetet,akkor már nem fognak harapni. Talán rájönnek,hogy tőled kapnak enni.

Sok sikert!!

Remélem minden rendben lesz!

Még írj róla/róluk!!!

varadyszandi@citromail.hu

(szandi +_+, 2010.09.22 04:40)

Szia(sztok)...
Köszönöm a típeket,ötleteket
de szeretnék kérdezni valamit.A házamba beszökőt pár egér vagy be vittem nem tudom hogy kerültek be.Mikor ez egyiket elkaptam a farkánál az 4-szer megharapót
mi csináljak??
Segitcs(etek) lédszives